
Vuoden ensimmäinen Digikilta-seminaari kokosi noin 50 opetuksen digitalisaation asiantuntijaa ja kehittäjää Kangasalle pohtimaan tekoälyn roolia koulumaailmassa. Päivän aikana keskusteltiin niin strategioista, tietosuojakysymyksistä kuin käytännön sovelluksista, jotta tekoälyn hyödyntäminen olisi sekä mielekästä että vastuullista.
Tapahtumapaikkana toimi Lamminrahkan koulu, joka itsessäänkin oli osallistujille kiinnostava kohde – viisisakarainen, kolmikerroksinen koulukeskus oli ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi vuonna 2024.
Aamupäivän aikana kuultiin kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa, jotka valottivat tekoälyn nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä koulumaailmassa.
Janne Nissinen ja Mikko Horila esittelivät eNorssin tekoälyoppaan, joka tarjoaa tekoälytietoutta ja käytännön esimerkkejä tiiviissä paketissa. Keskeisenä havaintona nousi, että tekoäly herättää kouluissa varovaista uteliaisuutta, mutta myös epävarmuutta – pelätään, että tehdään virheitä tai käytetään työkaluja väärin. Myös opettajaopiskelijoiden tekoälylukutaito nousi esiin keskusteluissa – monikaan tuleva opettaja ei vielä ole käyttänyt tekoälytyökaluja, mikä asettaa haasteita kouluille, jotka vastaanottavat uusia opettajia työelämään. Pakollisten ohjeistusten lisäksi kaivataan siis käytännönläheisiä keinoja, joilla tekoälytaitoja otetaan haltuun.
Ylöjärven kaupungin digikoordinaattori Mari-Anna Majaneva jakoi kokemuksia Microsoft 365 Copilot -tekoälyavustajan käyttöönotosta Tampereen seudulla. Kokemukset osoittavat, että tekoäly voi tukea opetushenkilöstön työtä erityisesti uuden sisällön luomisessa ja muotoilussa, olemassa olevan tiedon löytämisessä ja jäsentämisessä sekä tiedon tiivistämisessä ja organisoinnissa. Majaneva kuitenkin korosti, että opettajan rooli on edelleen keskeinen – tekoäly voi tehdä virheitä, joten ihmisen panosta tarvitaan tarkistajana ja asiantuntijana.

Lounaan jälkeen seminaarin ohjelmaa täydensi yllätyspuheenvuoro: Espoon kaupungin Minna Kukkonen kertoi hiljattain saamastaan Tech Education Changemaker Award -palkinnosta. Girls at Tech Nordics -verkoston myöntämä tunnustus on palkinto visionääriselle opettajalle, joka on edistänyt tyttöjen ja naisten asemaa teknologia-alalla. Puheenvuorossaan Minna kuvaili elävästi kokemuksiaan palkintojenjakotilaisuudesta ja korosti ympäröivien verkostojen ja yhteistyön merkitystä koulutuksen kehittämisessä.

Iltapäivän ohjelmassa osallistujilla oli mahdollisuus syventyä tekoälyn ajankohtaisiin teemoihin viidessä työpajassa, joissa pääsi vapaasti kiertämään ja jakamaan kokemuksia kollegoiden kanssa. Työpajoissa käsiteltiin muun muassa digipedagogista yhteistyötä Tampereen seudulla, tekoälyn turvallista käyttöä kouluarjessa sekä tekoälyasetuksen tuomia koulutusvelvoitteita. Lisäksi yksi työpajoista tarjosi tilaisuuden tutustua Lamminrahkan koulun tiloihin.
Työpajakeskusteluissa nousi esiin tarve vahvistaa sekä opettajien että oppilaiden tekoälyosaamista sekä kehittää yhteisiä koulutuskäytänteitä. Lisäksi korostui verkostoyhteistyön merkitys tekoälyosaamisen kehittämisessä.
Seminaari sai osallistujilta paljon kiitosta erityisesti ajankohtaisista aiheista, käytännönläheisistä työpajoista ja mahdollisuudesta verkostoitua muiden asiantuntijoiden kanssa. Erityisesti työpajat ja keskustelut muiden kuntien kanssa koettiin hyödyllisiksi, ja moni toivoi samanlaista osallistavaa työskentelytapaa myös tuleviin tapahtumiin.
Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia Digikilta-tapahtumia – kohdataan tulevaisuuden haasteet yhdessä!